preloader

Iedereen weet dat te weinig slaap niet gezond is. Maar weet je ook hoe schadelijk dit eigenlijk is?

Chronisch slaaptekort wordt gelinkt aan diabetes type II, hoge bloeddruk, obesitas, hartaandoeningen, dus alle Westerse welvaartsziektes en aan geheugenverlies. Standvastig te weinig slapen leidt tot vervroegde veroudering. Door een tekort slaap vermindert de hoeveelheid vrijgegeven schildklierhormoon en verhoogt de hoeveelheid stresshormoon in ons bloed.

Als we per nacht 16 minuten minder slapen dan normaal, heeft dit al een duidelijke invloed op onze werkprestaties. Door regelmatig slaaptekort krijgen we zowel fysieke als psychische klachten omdat ons lichaam niet voldoende kan herstellen en opladen.

Elke 8 jaar worden alle cellen in ons lichaam vervangen. Dit gebeurt niet zonder slag of stoot. Die celvernieuwing gebeurt onder invloed van bepaalde hormonen en deze worden tijdens onze nachtrust geproduceerd.

Raar maar waar, uit onderzoek blijkt dat te weinig slaap ook een negatieve invloed heeft op ons gewicht. Een goede nachtrust speelt een belangrijke rol bij een gezond gewicht:
-verhoging van de eetlust: dit komt door de hormonen ghreline en leptine: Ghreline doet onze eetlust toenemen. Leptine zorgt er dan weer voor dat onze eetlust vermindert. Bij een tekort aan slaap produceert ons lichaam meer ghreline en minder leptine. Zo zullen we dus meer eten, zelfs als we eigenlijk voldoende hebben.
-beïnvloeding van de stofwisseling: de ruststofwisseling vertraagt door slaaptekort. De ruststofwisseling is de snelheid waarmee ons lichaam energie verbrandt als het in rust is (dus gewoon om in leven te blijven zonder extra beweging). Dit wordt door allerlei factoren bepaald zoals geslacht, leeftijd, spiermassa, … maar dus ook door de hoeveelheid slaap die we hebben. Dus zelfs zonder meer te eten, zal een tekort aan slaap ervoor zorgen dat je meer weegt dan iemand die voldoende slaapt.
-door langdurig slaaptekort werken onze hersenen anders. Hierdoor maak je minder gezonde eetkeuzes en kan je minder gemakkelijk ‘neen’ zeggen tegen vette en zoete voeding.
-vermindering van de insulinegevoeligheid: Bij een goede insulinegevoeligheid, zorgt de insuline in ons bloed ervoor dat glucose in het bloed beter kan verbruikt worden. Zo ontstaan er minder schommelingen in onze bloedsuikerspiegel. Als deze insulinegevoeligheid verminderd is, wordt er meer energie opgeslagen onder de vorm van lichaamsvet. Dit kan een voorbode zijn van diabetes type II.
-negatieve invloed op sportprestaties: ons lichaam en spieren hebben na een work-out tijd nodig om te herstellen. Dit herstel is het sterkst tijdens onze slaap. Voldoende slaap beschermt zo onze spiermassa.

Omdat slapen zo belangrijk blijkt te zijn, wil ik ook enkele tips meegeven om onze nachtrust te verbeteren:
-Wat we eten is van groot belang: meer vezels, minder verzadigde vetten en meer eiwitten zorgen voor een betere en diepere slaap. Dit effect zie je al na 1 dag aangepaste voeding.
-Vermijd kort voor het slapengaan koffie, alcohol en zoetigheden.
-Zorg dat je geen volle maag hebt, maar ook geen honger, voor het slapengaan.
-Zorg voor een stille en donkere slaapkamer waar de temperatuur rond de 18° ligt, de ideale temperatuur om goed te slapen.
-Drink een beetje koud water voor het slapengaan.
-Probeer elke dag op hetzelfde moment te gaan slapen.
-Slaap liefst elke nacht tussen de 7 en 9u
-Ban je smartphone of andere schermen uit je slaapkamer.
-Zorg voor voldoende beweging in de loop van de dag maar train niet te hard net voor het slapengaan, dan is er te veel adrenaline die de slaap onderdrukt in je lichaam.
-Zorg voor een vast slaapritueel dat je lichaam rustig maakt.